Ortodonti. Sabit Ortodontik Tedaviler
Çapraşık dişler , üst üste binmiş yada ayrık dişler ,gülümseyişinizi bozan dişler kaderiniz değil. Ortodontik tedavi (tel tedavisi ) yada telsiz ortodontik tedavilerle kendi dünyanı değiştirebilirsiniz. Dentapoint İzmir ortodontide tedaviniz bittikten sonra da sizinle beraber olmaya devam ediyoruz. İlk kontrol tedavi bitiminden 1 ay sonra gerçekleşir. Sonraki süreçte 6 aylık rutin kontrollerle gülümseyişinizin devamlılığı sağlanır.
Sabit ortodontik tedavi nedir ?
Süt dişleri düşüp daimi dişler sürmeye başlayınca ortalama 9-12 yaş aralığında başlanılan ve dişlerin üzerine braket denen tutucu parçalarının yapıştırıp aralarından bir tel geçirilerek istenildiği gibi hareket sağlanan ortodontik tedavidir. Braketler paslanmaz çelikten yada şeffaf porselenden üretilebilir.
Sabit ortodontik tedavi ( tel tedavisi) dişlerimi çürütür mü?
Tel tedavisinin diş çürütme gibi bir yan etkisi yoktur. Diş çürüğü ortodontik tedavi görmeyen bireylerde de ağız hijyeni iyi olmadığında görülür. Tel tedavisi gören bireylerin ortodontistin önereceği şekilde ağız hijyeni sağlamada ekstra çaba sarf etmesi gerekir.
Sabit ortodontik tedavide diş çekimi olur mu ?
Ortodontik tedavide dişlerin çekilmesi rutin olarak uygulanabilen bir işlemdir. Çene genişliği az buna karşı dişlerin boyutu büyükse dişlerin çeneye daha uygun şekilde dizilebilmesi için genellikle diş çekimi uygulanır. Çekilecek dişler genellikle köpek dişinin arkasındaki 1. Küçük azı dişi olur. Hasta ağzında büyük dolgulu yada çürük bir diş varsa ;daha önce kanal tedavisi geçirmiş bir diş mevcutsa öncelikle bu hasar almış dişlerin çekimi düşünülür. Hastanın sağlam dişi çekilmez.
Ortodontik tedavide ( tel tedavisi ) sağlam dişin çekilmesi bana mantıklı gelmiyor.
Ortodontik tedavi de eğer diş çekimi gerekiyorsa ( çekimli tedavi) öncelikle sağlam dişler değil handikaplı ( hasar görmüş ) dişler çekilir. Ancak tüm dişler sağlıklı ise sağlam dişin çekimi söz konusu olabilir. Bu durumun ortaya çıkmasının sebebi diş boyutunun toplamı çene genişliğinden fazla olmasıdır. Bu durumu en güzel özetleyen örnek tencereye kapağının büyük gelmesi örneğidir.
Diş teli ( ortodontik tedavi) dişlerimde ağrıya sebep olur mu?
Diş telli ilk takıldığında dişlere aktif kuvvet uyguladığı için 2-3 haftalık süreçte çok hafif bir ağrı hissedilir. Sonraki süreçte bu ağrı geçer. Tel tedavisi kesinlikle ağrısız bir tedavidir.
Tel tedavisinde için dişler çekildiğinde dişlerim arasında boşluk kalır mı?
Çekimli tel tedavilerinde dişler arasında boşluk kalmaz. Arka grup dişler öne doğru kaydırılarak dişler arasındaki boşluk tamamen kapatılır.
Ortodontik tedavide kontrollere gelme sıklığım ne olacak ?
Aylık yada 45 günde bir kontrol edilmesi gerekir.
Aylık yada 45 günde bir kontrol edilmesi gerekir.
Olabildiğince erken ( telin dişle uyumu bozulmadan ) ortodontistinize başvurunuz.
Diş telim çıktıktan sonra dişlerim eski haline döner mi?
Diş teli çıktıktan sonra hastalara hızlıca sabitleyici tel uygulanır. Bu dişlerin arkasından geçen dişlerinizi ve dilinizi rahatsız etmeyen ve ön grup dişlere uygulanan estetik ve fonksiyon olarak hiçbir rahatsızlık vermeyen gizli bir teldir.