DentaPoint Whatsapp

Whatsapp İletişim

Alsancak Şube Whatsapp

+90 (543) 526 76 70

Karşıyaka Şube Whatsapp

+90 (542) 526 76 70

Bostanlı Şube Whatsapp

+90 (545) 526 76 70

DENTAPOİNT İZMİR
İmplant sonrası
neden süt ürünleri tüketilmez?

Diş eksikliği yemek yemeyi zorlaştırır. Sevdiğiniz ama çiğnemekte zorlandığınız yiyeceklerden de uzak durmanıza neden olur. Protezler ve köprüler bir nebze bu soruna çare olsa da genellikle işlevsellik açısından yetersiz kalırlar. İmplant diş görünüm, hissiyat ve en önemlisi çiğneme işlevi açısından doğal dişleri taklit eder. Dolayısıyla bireyin hasretini çektiği yemeklere kavuşmasını sağlar. Diş implantı tedavisi ardından her yiyeceği rahatça tüketebilmek için implant sonrası iyileşme sürecinin tamamlanması gerekir.

İmplant sonrası neden süt ürünleri tüketilmez? İzmir

Diş implantı sonrası süt ve süt ürünleri

İmplant sonrası ilk iyileşme döneminde süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. İmplant dişleriniz takıldıktan çene ve diş etleriniz iyileştikten sonra, kısıtlama olmaksızın tüm yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.

İmplant diş tedavisinden hemen sonra 24-48 saat boyunca ılık ve sıvı gıdalar tüketmeniz soğuk - sıcak ürünlerden kaçınmanız gerekir. Osseointegrasyon adı verilen çene kemiği ve implant kaynaşması boyunca kademeli olarak yumuşak gıdalara geçiş yapacaksınız. Böylece uzun vadede sorunsuzca kullanacağız vidalı diş için sağlam bir temel oluşturacaksınız.

İmplant sonrası neden süt ürünleri tüketilmez?

Diş implantı tedavisi sonrası süt ürünlerini tüketmemenin en temel nedeni: Süt ürünlerinin kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek operasyon sonrası ağız içi iyileşmeyi olumsuz etkilemesidir.

Normalde bilindiği gibi süt ürünleri dişler için faydalıdır, kalsiyum kaynağıdır. İmplant tedavisi sonrası bazı faktörler onları sakıncalı hale getirebilir. Tedavi sonrası reçete edilen belirli antibiyotikler ile süt ürünü tüketildiğinde antibiyotiklerin etkisi düşebilir. İmplant sonrası süt ürünlerini geçici olarak sınırlamak bu bakımdan çok önemlidir.

Süt ve süt ürünlerinin implant sonrası olumsuz etkileri

Enfeksiyon ve iltihaplanma

Süt ürünleri kimi zaman zararlı bakteriler barındırabilir ve bu da ameliyat bölgesinde enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca, içerdikleri doymuş yağlar iltihabı kötüleştirebilir.

Kan pıhtılaşma sürecinin sekteye uğraması

Kan pıhtılaşması iyileşme sürecinde hayati öneme sahiptir. Süt ürünleri pıhtı oluşumunu engelleyerek kanamaya neden olabilir. Ayrıca, süt ürünlerindeki kalsiyum, sağlıklı pıhtı oluşumunu olumsuz etkileyebilir.

Mide bulantısı ve kusma

Süt ürünleri bazı kişilerde mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Bu durum iyileşme sürecini sekteye uğratabilir. Kusma mide asidinin ameliyat bölgesine temas etmesine, kanamanın artmasına yol açarak iyileşmeyi geciktirebilir.

Asidin etkisi

Yoğurt gibi pH değeri açısından asidik sayılabilen süt ürünleri ameliyat bölgesini tahriş edebilir. İmplantın koruyucu tabakasına zarar vererek iyileşmeyi engelleyebilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası asidik gıdalardan kaçınmak önemlidir.

Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı, diş hekiminiz aksini söyleyene kadar diş implantı sonrası süt ürünlerinden kaçınmanız tavsiye edilir.

İmplant tedavisi sonrası tüketilmemesi gerekilen süt ürünleri

İmplant sonrası süt

(Süt tozu, seyreltilmiş veya yoğunlaştırılmış süt, çırpılmış krema, ekşi krema)

Diş implantı sonrası dondurma ve sütlü tatlılar

(Gelato, muhallebi, dondurulmuş puding, kremalı soslar)

İmplant diş tedavisi sonrası yoğurt

(Sade, meyveli, yağsız, tam yağlı, quark, ayran)

İmplant tedavisi sonrası peynir

(Sert ve yumuşak peynirler: çedar, parmesan, gouda; taze peynirler: mozzarella, ricotta vs.; küflü peynirler ve işlenmiş peynirler) tüketilmemelidir.

Dolayısıyla “İmplant sonra süt ürünleri yenir mi?

İmplanttan sonra ayran içilir mi?

İmplant tedavisinde yoğurt yenir mi?” gibi soruların cevabı ne yazık ki, “hayır” olacaktır.

İmplant Sonrası Ne Zaman Süt Ürünleri Yenir? İzmir

İmplant tedavisi sonrası süt ve süt ürünleri  ne zaman tüketilebilir?

İmplant tedavisinden sonra iyileşme sürecini engellememek adına ilk birkaç hafta (genellikle 3-4 hafta) süt ürünlerinden uzak durmak en iyisidir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir, bu yüzden diş hekiminizin size özel implant sonrası talimatlarına uymak çok önemlidir.

Diş implantı sonrası süt ürünleri yerine ne yenebilir?

İmplant yaptıranlar ne yemeli? Ameliyat sonrası hastaların aklındaki ilk soru genellikle “Ne yiyebilirim?” olur. Bu süreçte, sevdiğiniz yumuşak gıdaların bir listesini oluşturmak başlangıç için mantıklıdır, keza yumuşak ve besleyici gıdalar diş implantı tedavisini takip eden ilk günlerde en faydalı seçeneklerdir. Ameliyat sonrası ağzınız ve diş etleriniz hassas olacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, iyileşmenin hızlı ve sorunsuz ilerlemesi için gereklidir.

İlk 24 saatin ardından, diyetinize kademeli olarak daha geniş bir yelpazede yumuşak yiyecekler ekleyebilirsiniz. Ancak, çiğnemesi kolay ve ağız dokularına zarar vermeyecek, çeneyi yormayacak besinleri tercih etmek çok önemlidir.

İmplant sonrası ne yenir? İzmir

İmplant sonra süt ürünleri yenir mi?

İmplant sonrası bir süre süt ürünleri yenmemeli, süt içilmemelidir.

İmplant ilk gün ne yenir?

Diş implantı tedavisi sonrası ilk 24 saat içinde tüketebileceğiniz yumuşak yiyecekler:

Smoothie’ler

Smoothie’ler, özellikle evde taze hazırlandığında mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Aşırı soğuk içecekler rahatsız edici olabileceğinden, smoothie’leri ılık tüketmek en iyisidir.

Soğuk Çorbalar

Sıcak çorbalar başlangıçta önerilmezken, soğuk çorbalar tüketmek doyurucu ve besleyicidir. İmplant sonrası soğuk çorba tüketimi iyileşme sürecindeki diş etlerini de zorlamaz.

Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler, doğal olarak vitamin ve mineral açısından zengin oldukları için diş implantı ameliyatı sonrası mükemmel bir tercihtir. Aynı zamanda diş etlerine zarar vermeden tüketilebilirler. Böğürtlen, şeftali ve portakal gibi yumuşak meyveler önerilir implant sonrası tüketilebilir çünkü bunları çiğnemesi daha kolaydır. Çiğ sebzeler yerine pişmiş sebzeler tercih edilmelidir. Pişen sebzeler yumuşak olduğundan tüketimi rahattır.

Yumurta

Yumurta yumuşak ve kolay çiğnenebilir olması nedeniyle önerilen en iyi protein kaynaklarından biridir. Aynı zamanda, genel sağlık için önemli olan temel besinleri de sağlar.

Patates ve patates yemekleri

Patatesler lif açısından zengindir. Soslarla lezzeti artırılabilir. Özellikle püre haline getirilmiş patates, minimum çiğneme gerektirdiği için en çok tavsiye edilen seçenektir. Aynı zamanda, besleyici ve rahatlatıcı bir öğün sunar.