DENTAPOİNT
İmplant Diş Takıldıktan Sonra Dikkat Edilecek 5 Husus
İmplant sonrası diş hekiminizin önerilerine uymanız implantın çene kemiği ile kaynaşma süresini kısaltır, iyileşme sürecinin mükemmel geçmesine destek olur.
İmplant diş takıldıktan sonra hassas davranılacak 5 nokta
İmplant sonrası bireyin implantın kaynaşması için göstereceği hassasiyet implant başarısını doğrudan etkiler. İmplant ameliyatı ardından sorunsuz bir iyileşme süreci için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
1. İmplant sonrası yeme içme ve beslenmeye dikkat edin.
İmplant diş yerleştirildikten hemen sonra uyuşukluk geçmeden herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Uyuşukluk varken bir şeylerin yenilmesi henüz yeni konumlandırılmış vidaların üzerine çiğneme ile baskı yapılmasına neden olur. Bu baskı implant sonrası normal kabul edilen sızıntı şeklindeki kanamanın şiddetli bir kanamaya dönüşmesine sebebiyet verebilir.
İmplant diş tedavisi ardından implantın çene kemiği ile kaynaşması için çenenin zorlanmaması, implantın olduğu bölgeye baskı uygulanmaması şarttır. Vidalı diş yerleştirildikten sonra 3 aylık iyileşme süreci boyunca hasta sert gıdalar tüketmemeli uzun süre çiğnenmesi gereken ürünlerden uzak durmalıdır.
Sert gıdalar tüketmek implant bölgesinin darbe almasına neden olabilir.
İmplant sonrası susamlı, minik tanecikli gıdalar, patlamış mısır, kuruyemiş ve baharatlı ürünleri tüketmekten de kaçınılmalıdır. Bu ürünler implant dokusunun etrafında kalabilir. Kalıntılar ağız içindeki zararlı bakteri sayısını artırır ya da birey bunları temizlemeye çalışırken implant bölgesine zarar verebilir.
Çenenin dinlenmesi implant ameliyatı sonrası önemlidir. Ameliyatın hemen ardından ilk günlerde çeneyi yoracak düzeyde konuşmak bile doğru değildir. Bu nedenle uzun süre çiğnenmesi gereken tüm gıdalardan iyileşme süreci boyunca uzak durulmalıdır.
İmplant sonrası yemek yerken ürünlerin yumuşak ve ılık olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ürünler de implantlı dokuya zarar verebilir.
İmplant sonrası ilk haftanın ardından sert olmamak kaydıyla katı gıdalara geçilebilir. İmplant sonrası iyileşme sürecinin tümünde vücut iyileşmesini desteklemek için sağlıklı ve besleyici ürünler tüketilmelidir.
İmplant sonrası ılık olmak kaydıyla taneli olmayan parçalayıcıdan geçirilmiş tüm çorbalar, püre halindeki tüm besinler, yumurta, yulaf ezmesi, doğal meyve suları tüketilebilir.
2. İmplant sonrası ağrı ve şişlik kontrolüne özen gösterin.
Diş implantı tedavisi ardından şişlik ve ağrının yaşanması normaldir. Hissedilen ağrı diş hekiminizin reçete ettiği ağrı kesicilerle dindirilebilir. İmplant sonrası bireyin hissettiği ağrı işlemin karmaşıklığı, hastanın ağrı eşiği gibi nedenlerle hastadan hastaya değişkenlik gösterir. İmplant sonrası yaşanan şişlik ise çene bölgesine yapılan müdahaleden kaynaklanır. Şişliği ve ağrıyı azaltmak için implantın ardından ilk 3 gün soğuk kompress uygulamasının yapılması etkilidir.
Soğuk kompress uygulaması 5-10 dakikalık periyotlarla yapılır. İmplantın uygulandığı bölgede yanağın üstünden cilt yanığına neden olmamak adına bir beze sarılmış buz torbası, buz jelleri yerleştirilir. 5 dakika buz torbası yanak üzerinde tutulur. Cilt 10 dakika dinlendirilir. Tekrar buz uygulaması yapılır.
İmplant sonrası uyurken başı yüksekte tutularak birkaç yastık kullanılarak desteklenmesi gerekir. Bu da şişliğin azalmasında etkilidir.
3. İmplant sonrası ağır egzersizler yapmayın.
Diş implantı tedavisi ardından vücudu zorlayacak özellikle baş bölgesine giden kan basıncını arttıracak tüm davranışlardan kaçınılmalıdır. Kalp atım hızını yükselten egzersiz ve sporlar implant sonrası ilk günlerde implant başarısını olumsuz etkiler.
Birey beden gücü gerektiren, ağır eşyalar kaldırıp indirmesini neden olan bir işte çalışıyorsa implant sonrası işe dönmek için mutlaka birkaç hafta istirahat etmelidir. Bu konuda diş hekiminin onayını almadan işe geri dönmemelidir.
İmplant ardından ağır eşyalar kaldırıp indirmek, baş bölgesini aşağı eğmeyi gerektirecek davranışlarda bulunmak kanamayı ve şişliği arttırır. Bu durum iyileşme sürecini yavaşlatır. İmplantın ardından bir süre istirahat edilmesi oldukça önemlidir. İmplant sonrası diş hekimi onayı alınmadan egzersiz ve spor yapılması doğru değildir.
Hastaların büyük çoğunluğu için implant ameliyatının ardından 2 hafta geçince hafif tempolu yürüyüşler yapmakta bir sakınca yoktur. Hafif düzeyde yapılan yürüyüşler bireyin vücudundaki ödemi atmasına da destek olur.
4. İmplant sonrası ağız ve diş sağlığı hijyenine dikkat edin.
İmplant diş tedavisi ardından implant bölgesinde enfeksiyon oluşmaması, implantın kemiğe kolay kaynaşması için ağız hijyenine özen gösterilmelidir.
Diş implantı ameliyatı ardından ilk günlerde ağız hijyenini sağlamak güç olsa da diş hekiminizin önerdiği şekilde gargara kullanmanız zararlı bakterileri ağızdan uzaklaştırır.
Diş eti sağlığına yakalanmamak için ağız hijyenini korunmak çok önemlidir. İmplantlar ancak sağlıklı diş etlerinin olduğu bireylerde çene kemiğine tutunabilir.
İmplant bölgesindeki dokulara baskı uygulamadan yumuşak diş fırçası ile nazik hareketler yapılarak diş eti dokuları fırçalanmalıdır.
Diş eti hastalığı olan bireylerde hastalık tedavi edilmeden implant tedavisinin yapılması mümkün değildir. Bu bakımdan implant uygulaması için bireyin yalnız sağlıklı çene kemiğine sahip olması yeterli değildir. Birey aynı zamanda sağlıklı diş eti dokusuna da sahip olmalıdır.
İmplant için diş eti dokusuna atılan kesiler yeterince temizlenmediğinde enfekte olabilir. Diş eti iltihabı ise mutlaka tedavi edilmelidir. Diş eti iltihabı kaynaklı kemik kayıpları görülürse implant başarısız olabilir. Diş eti iltihabı implant kaybına yol açtığında tedavinin en baştan yapılması gerekir.
Tüm bunları yaşamamak için implant sonrası ağız hijyenine dikkat edilmeldir.
5. İmplant sonrası sigara ve alkol tüketmeyin.
Sigara ve alkol vücuttaki oksijen alımını düşürür, organların doğru ve sağlıklı şekilde çalışmasına engel olur. Bu da bireyin bağışıklık sisteminin zayıflaması anlamına gelir.
İmplant tedavisi öncesinde sigara mutlaka bırakılmalıdır. Birey sigarayı tamamen bırakamıyorsa tedaviden 2-4 hafta önce sigara kullanmaya ara vermeli, tedavinin ardından da en az 1 ay süresince sigarayı kesinlikle içilmemelidir.
Kan hücrelerinin yeterli oksijeni alabilmesi için sigaradan uzak durulmalıdır. Aynı şekilde aşırı alkol tüketimi vücuttaki iyileşme sürecini sekteye uğratır. Tedavi sürecinde diş hekiminizin size tavsiye ettiği süreler boyunca alkolden de uzak durulmalıdır.
Sigara ve alkol tüketimi bireyi diş taşı oluşumuna yatkın hale getirir, enfeksiyon riskini arttırır, yara iyileşmelerinin tümünü geciktirir. Vidalı dişin çene kemiği ile kaynaşma sürecini sekteye uğratır. Kan hücrelerindeki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle dokuların beslenme yapıları bozulur. Beslenemeyen dokularda da iyileşme ya yavaşlar ya hiç olmaz.
Kısacası implant sonrası tedavi başarısı için birey ağrı - şişlik kontrolü, yeme - içme, egzersiz - spor, ağız hijyeni, sigara - alkol tüketimi olmak üzere bu 5 hususta özenli davranmalıdır.
İmplanttan hemen sonra dikkat edilmesi gerekenler - İmplant sonrası yapılması gerekenler
İmplant sonrası ilk saatlerde ağızdaki uyuşukluk geçmeden kesinlikle bir şey yenip yenilip içilmemelidir.
Doktorunuz tarafından implant sonrası size tampon uygulaması yapılmışsa kanamayı durdurmak için tampon en az yarım saat süresince hafif bir baskı ile ısırılmalıdır. Sürekli tampon değiştirilmeden kanamanın dinmesi beklenmelidir. Tamponun sık sık değiştirilmesi kanama süresinin uzamasına neden olur.
İmplantın hemen ardından ilk günlerde görülen şişlik normaldir. Telaşa gerek yoktur. Soğuk uygulama aksatılmamalıdır.
İmplant tedavisinin ardından ilk gün sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Yaşanan kanama rahatsızlık verse de tükürülmemelidir. Sızıntı şeklinde yaşanan kanama yutulmalıdır. Tükürme hareketi kanamayı arttırabilir.
İlk gün baş yüksekte tutulacak şekilde yastıklarla desteklenmelidir.
Yine ilk günlerde kan basıncını arttıracak zorlayıcı işler yapmaktan ve hareketlerden kaçınılmalıdır. İstirahate özen gösterilmelidir.
Ilık, tanesiz çorbalar tüketilebilir.
Tüm tedavilerde olduğu gibi implant tedavisinde de diş hekiminizin size önereceği farklı durumlar olabilir. Bu yazı bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Diş hekiminizin önerisine harfiyen uymanız implant başarısını doğrudan etkiler.
İmplant diş takıldıktan sonra ağrı
İmplant diş takıldıktan sonra ağrı ilk günlerde görülebilir. Reçete edilen ağrı kesiciler kullanılarak arıyı dindirmek mümkündür.
İlk 3 ay içerisinde, implantın kaynaşma süresi boyunca, gıda tüketirken dikkatli olunmalıdır. Bu süre zarfında sert gıdalar tüketmek, çeneyi yoracak kadar uzun süre çiğnemek ya da aşırı konuşmak implant diş takıldıktan sonra ağrıya sebep olabilir.
implant sonrası yemek
İmplant sonrası yemek konusunda bazı hususlarda hassas davranılmalıdır.
İmplant sonrası ilk günlerde taneli gıdalar tüketilmemeli püre haline getirilmiş gıdalar, tanesiz çorbalar tüketilmeli.
İmplant sonrası yemek yerken implant ve çene kemiğinin kaynaşma süreci boyunca yumuşak gıdalar tüketilmeli, çeneyi yorulmayacak şekilde yemekler hazırlanmalı sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.